Snøfreser test 2024 utført av DinGuide. Vinteren 2024 har gjort sitt inntog, og snødekket brer seg over hele Norge. Mange ønsker å rydde snøen foran huset eller på hytta uten å måtte tømme lommeboken for flere titusener. Selv om snøfresere kan være en kostbar investering, ønsker vi i DinGuide å sikre at du ikke bruker mer penger enn nødvendig.
I årets første snøfresertest har vi derfor valgt å fokusere på de beste to-trinns, bensindrevne snøfreserne under 20 000 kr. Vi har identifisert 6 solide alternativer i prisklassen mellom 8 000 og 20 000 kr, slik at det finnes noe for enhver smak. Vi har vurdert snøfreserne basert på deres ytelse i forhold til prisen, slik at snøfresere med bedre spesifikasjoner ikke nødvendigvis alltid vil bli rangert øverst.
NB: Samtlige snøfresere i vår snøfreser test har 6 gir fremover, 2 gir bakover, elektrisk start, er drevet av bensin, og tilhører kategorien to-trinns snøfresere. Av den grunn har vi valgt å ikke gjenta disse spesifikasjonene for hver enkelt modell, men vi vil påpeke at alle snøfreserne i testen deler disse kvalitetene.
De tre beste snøfreserne
TESTVINNER
AL-KO
700.4 E
En robust snøfreser med kraftig lys, høy effekt og imponerende arbeidsbredde med få mangler.
Annonsørlenke
ANDREPLASS
Biltema
CST 7113
En kraftig snøfreser med beltedrift som leverer gode spesifikasjoner til en gunstig pris.
Annonsørlenke
TREDJEPLASS
Cub Cadet
XS2 61 ENG
En enkel snøfreser med letthåndterlig styring og oppvarmet håndtak.
Annonsørlenke
Hva bør du se etter i en snøfreser?
Effekten på en snøfreser er viktig fordi den gir en indikasjon på maskinens kraft og evne til å takle utfordrende snøforhold. Høyere effekt indikerer vanligvis at snøfreseren har mer kraft tilgjengelig for å drive viften eller skruen som fjerner snøen. Dette er spesielt viktig når snøen er våt, tung eller dyp, da en kraftig motor bedre kan håndtere slike forhold og gi en mer effektiv fjerning av snø.
Med andre ord, hvis området du skal bruke snøfreseren på er et lite areal og snødybden ikke er betydelig, er ikke høy effekt like avgjørende. Imidlertid, når du står overfor en betydelig stor innkjørsel, spesielt med høy, tung og våt snø, blir en snøfreser med økt effekt mer essensiell for å håndtere de krevende forholdene effektivt. I årets snøfreser test har effekt vært blant våre høyeste prioriteter.
Arbeidsbredde er viktig på en snøfreser fordi det angir bredden på området som maskinen kan dekke på hver strekning. En større arbeidsbredde betyr at snøfreseren kan fjerne mer snø på en gang, noe som fører til en mer effektiv og rask snørydding. Dette vil spare deg for tid spesielt hvis du skal håndtere store arealer med høy og tung snø. I årets snøfreser test har arbeidsbredde vært blant våre høyeste prioriteter.
Konstruksjonskvalitet er av avgjørende betydning når man velger en snøfreser, og denne viktigheten blir ofte undervurdert. Selv om en snøfreser kan ha et elegant utseende og imponerende spesifikasjoner, vil det være lite til hjelp hvis den begynner å vise tegn til sammenbrudd allerede i løpet av den første måneden i bruk.
En solid konstruksjon, bygget av pålitelige materialer som tåler tøffe forhold, sikrer at snøfreseren fungerer over en lengre tidsperiode. På denne måten kan en relativt dyr snøfreser faktisk vise seg å være en mer kostnadseffektiv investering på lang sikt, spesielt når den sammenlignes med en billigere modell som krever erstatning før det har gått et år.
Det er derfor klokt å ta seg tid til å lese ulike kundeomtaler for å få innsikt i andres erfaringer over tid. Dette gir verdifulle perspektiver som kan veilede deg mot en snøfreser med pålitelig konstruksjonskvalitet og langsiktig ytelse.
En lykt er også verdt å vurdere, men den blir nok mest nødvendig hvis man må fjerne snø i mørke forhold. Med tidlig mørklegging om vinteren, prioriterer de fleste en pålitelig lykt på snøfreseren for å sikre tilstrekkelig belysning under snømåkingen.
Utkastlengden spiller også en betydelig rolle, spesielt ved fjerning av snø fra store områder. En lengre utkastlengde gjør det mulig å kaste snøen betydelig lenger unna snøfreseren. De fleste totrinns snøfresere har en utkastlengde på 10-15 meter, og selv om dette vil være tilstrekkelig for de aller fleste, kan det likevel være verdt å merke seg dette som en relevant faktor.
Fingertip-styring kan være en klok investering for de som ønsker å unngå unødig kraftbruk når de svinger, da dette gjør det lettere å håndtere og manøvrere styringen. Systemet innebærer to håndtak, plassert på høyre og venstre side, som man klemmer inn når man ønsker å svinge. For eksempel, hvis man skal svinge mot venstre, klemmer man på venstre håndtak, og dette frigjør driften på venstre side, noe som resulterer i en enkel sving mot venstre.
Elektrisk start har blitt standarden for moderne snøfresere, men det er fremdeles viktig å dobbeltsjekke om snøfreseren er utstyrt med denne funksjonen. Elektrisk start eliminerer behovet for manuell snorstart, som er spesielt utfordrende i kaldt vær. Dette skyldes at olje og bensin tykner ved lave temperaturer, noe som gjør snorstarten mer utfordrende. Derfor forenkler elektrisk start denne prosessen og gjør det lettere å komme i gang, spesielt under krevende værforhold. Alle modellene i årets snøfreser test har elektrisk start.
Produkter i årets snøfreser test
Snøfreser Best i Test: AL-KO Snøfreser
1. AL-KO 700.4 E
AL-KO 700.4 E utmerker seg som den kraftigste og mest komplette snøfreseren og kommer derfor på topp i årets snøfreser test. Denne robuste kraftmaskinen imponerer på alle våre evalueringspunkter. Med sin høye effekt og betydelige arbeidsbredde leverer den en imponerende ytelse, og den er i stand til å fjerne snø raskere enn de fleste andre snøfresere på markedet.
- Effekt: 7800 W
- Vekt: 118 kg
- Oppvarmet håndtak: Ja
- Lykt: Ja
- Arbeidsbredde: 70 cm
- Maks snøhøyde: 54 cm
- Utkastlengde: 15 m
- Tank: 5,5 L
Annonsørlenke
- Effekt: 7800 W
- Vekt: 118 kg
- Oppvarmet håndtak: Ja
- Lykt: Ja
- Arbeidsbredde: 70 cm
- Maks snøhøyde: 54 cm
- Utkastlengde: 15 m
- Tank: 5,5 L
Hvordan skiller den seg ut?
I denne snøfreser testen utmerker AL-KO 700.4 E seg ved å være mer eller mindre komplett og har få svakheter. Den vil sjelden være et dårlig valg for de som søker en kraftig snøfreser som effektivt kan håndtere store områder med snø.
Noe å merke seg
Selv om denne snøfreseren har mange imponerende spesifikasjoner, mangler den dessverre fingertip-styring. Det er verdt å merke seg at noen av de rimeligere snøfreserne i denne snøfreser testen også mangler denne funksjonen, men fraværet av fingertip-styring blir et ekstra minus her når prisen er såpass høy.
Fordeler
- Høy effekt
- Stor arbeidsbredde
- Komplett snøfreser
Ulemper
- Ikke fingertip-styring
- Høy vekt
Snøfreser Test: Biltema Snøfreser
2. Biltema CST 7113
Biltema CST 7113 skiller seg ut som den eneste i årets snøfreser test med beltedrift, noe som er sjeldent i denne prisklassen. Med imponerende 7800 W effekt, en arbeidsbredde på 71 cm, integrert lykt, fingertip-styring og en imponerende utkastlengde på 15 meter, viser denne snøfreseren overlegenhet innenfor sitt prissegment.
- Effekt: 7800 W
- Vekt: 125 kg
- Oppvarmet håndtak: Nei
- Lykt: Ja
- Arbeidsbredde: 71 cm
- Maks snøhøyde: 54 cm
- Utkastlengde: 15 m
- Tank: 5,5 L
Annonsørlenke
- Effekt: 7800 W
- Vekt: 125 kg
- Oppvarmet håndtak: Nei
- Lykt: Ja
- Arbeidsbredde: 71 cm
- Maks snøhøyde: 54 cm
- Utkastlengde: 15 m
- Tank: 5,5 L
Hvordan skiller den seg ut?
I denne snøfreser testen utmerker CST 7113 seg ikke bare som en av de med høyest watt og størst arbeidsbredde, men skiller seg også spesielt ut ved å ha beltedrift. Beltedriften gir ikke bare økt kraft, men også forbedret stabilitet og framkommelighet, spesielt i krevende terreng med tung og hardpakket snø. Dette gjør snøfreseren til et fornuftig valg for de som trenger pålitelig ytelse under utfordrende forhold.
Noe å merke seg
Som nevnt har denne snøfreseren beltedrift, og dette har flere potensielle fordeler. Det er imidlertid viktig å merke seg at beltedrift egner seg dårligere til bruk på is, da det ikke er mulig å feste kjettinger på dem, og det kan også være mer utfordrende når det gjelder svinging. Heldigvis er snøfreseren utstyrt med fingertip-styring, som gjør svingingen relativt enkel likevel.
Fordeler
- Fingertip-styring
- Beltedrift
- Høy effekt
- Stor arbeidsbredde
Ulemper
- Høy vekt
- Vanskeligere å svinge med
- Ikke oppvarmet håndtak
Snøfreser Test: Cub Cadet Snøfreser
3. Cub Cadet XS2 61 ENG
Cub Cadet XS2 61 ENG er kanskje ikke den mest kraftfulle snøfreseren i denne snøfreser testen, men den kompenserer med en utmerket brukeropplevelse. Den er enkel å håndtere med fingertupp-styring, har oppvarmet håndtak, gode lysforhold og en relativt lav vekt. Med denne snøfreseren blir snøryddingsjobben en komfortabel og behagelig opplevelse.
- Effekt: 4000 W
- Vekt: 97 kg
- Oppvarmet håndtak: Ja
- Lykt: Ja
- Arbeidsbredde: 61 cm
- Maks snøhøyde: 53 cm
- Utkastlengde: 15 m
- Tank: 2,0 L
Annonsørlenke
- Effekt: 4000 W
- Vekt: 97 kg
- Oppvarmet håndtak: Ja
- Lykt: Ja
- Arbeidsbredde: 61 cm
- Maks snøhøyde: 53 cm
- Utkastlengde: 15 m
- Tank: 2,0 L
Hvordan skiller den seg ut?
I denne snøfreser testen utmerker Cub Cadet XS2 61 ENG seg primært ved å tilby en svært komfortabel brukeropplevelse. Med fingertupp-styring, en relativt lav vekt og oppvarmet håndtak, oppnår den en deilig balanse som gjør snøryddingen til en behagelig opplevelse. Et ekstra pluss med denne freseren er at utkastrennen kommer i plast. Snø fester seg ikke like lett til plast, noe som bidrar til mindre vedlikeholdsarbeid.
Noe å merke seg
Det er verdt å bemerke at snøfreseren ikke har like høy effekt som flere av konkurrentene i denne testen og vil derfor ikke prestere like sterkt under mer krevende forhold. Dette utgjør likevel ikke et like stort problem dersom man er flink til å fjerne snøen regelmessig, før den har rukket å bygge seg opp i store mengder.
Fordeler
- Fingertip-styring
- Utkastrenne i plast
Ulemper
- Lav effekt
- Mindre arbeidsbredde
Snøfreser Test: MTD Snøfreser
4. MTD Optima ME 66
MTD Optima ME 66 er verken den kraftigste eller mest prisgunstige snøfreseren i denne snøfreser testen. Likevel leverer den en fin brukeropplevelse med relativt høy effekt, god arbeidsbredde, kraftig lys og ikke minst fingertip-styring for enkel manøvrering.
- Effekt: 5800 W
- Vekt: 100 kg
- Oppvarmet håndtak: Nei
- Lykt: Ja
- Arbeidsbredde: 66 cm
- Maks snøhøyde: 53 cm
- Utkastlengde: 15 m
- Tank: 3,0 L
Annonsørlenke
- Effekt: 5800 W
- Vekt: 100 kg
- Oppvarmet håndtak: Nei
- Lykt: Ja
- Arbeidsbredde: 66 cm
- Maks snøhøyde: 53 cm
- Utkastlengde: 15 m
- Tank: 3,0 L
Hvordan skiller den seg ut?
MTD Optima ME 66 skiller seg dessverre ikke spesielt ut på noen måte i årets snøfreser test. Likevel er den et solid valg for de som søker en pålitelig snøfreser som oppfyller forventningene. I tillegg har den, sammen med Cub Cadet-freseren, en utkastrenne i plast, noe som vi anser som en betydelig fordel, da snø ikke fester seg like lett til plastmateriale.
Noe å merke seg
Selv om denne snøfreseren ikke nødvendigvis vil skuffe, er det verdt å merke seg at den ikke er utstyrt med oppvarmet håndtak. Dette er et lite minus i vår snøfreser test, spesielt med tanke på at denne modellen er blant de dyrere snøfreserne i denne testen.
Fordeler
- Fingertip-styring
- Utkastrenne i plast
Ulemper
- Høy pris
- Ikke oppvarmet håndtak
Snøfreser Test: Meec Tools Snøfreser
5. Meec Tools 5,2 kW
Meec Tools 5,2 kW skiller seg ut ved å være bemerkelsesverdig rimelig i årets snøfreser test, til tross for sin høye effekt og imponerende arbeidsbredde. Spesifikasjonsmessig hevder den seg i toppsjiktet blant de beste snøfreserne i denne prisklassen, men det er verdt å merke seg at den kanskje kan vise større tegn til slitasje over tid sammenlignet med andre snøfresere.
- Effekt: 5200 W
- Vekt: 81 kg
- Oppvarmet håndtak: Nei
- Lykt: Ja
- Arbeidsbredde: 71 cm
- Maks snøhøyde: 53 cm
- Utkastlengde: 12 m
- Tank: 3,2 L
Annonsørlenke
- Effekt: 5200 W
- Vekt: 81 kg
- Oppvarmet håndtak: Nei
- Lykt: Ja
- Arbeidsbredde: 71 cm
- Maks snøhøyde: 53 cm
- Utkastlengde: 12 m
- Tank: 3,2 L
Hvordan skiller den seg ut?
I denne snøfreser testen utmerker Meec Tools 5,2 kW seg spesielt ved å være svært prisgunstig, samtidig som den har relativt gode spesifikasjoner – faktisk bedre enn flere andre snøfresere i denne testen. Hvis du har et begrenset budsjett, men ønsker en snøfreser som kan håndtere store områder effektivt, kan dette være et veloverveid valg.
Noe å merke seg
Med tanke på den relativt lave prisen, vet vi at man ofte får det man betaler for. Selv om snøfreseren kan fungere tilfredsstillende fra starten, er det en risiko for at slitasje kan utvikle seg raskere sammenlignet med andre fresere i denne snøfreser testen.
Fordeler
- Lav pris
- Stor arbeidsbredde
Ulemper
- Ikke fingertip-styring
- Raskere slitasje
- Ikke oppvarmet håndtak
Snøfreser Test: Stiga Snøfreser
6. Stiga ST 4262 P
Stiga ST 4262 P rangeres nederst i årets snøfreser test. Den mangler både lykt, oppvarmet håndtak og fingertip-styring, men prisen er også forholdsvis lav, og derfor kan man heller ikke forvente disse ekstrafunksjonene. Stiga er et veletablert merke, og for denne lave prisen er det vanskelig å finne et bedre alternativ.
- Effekt: 4400 W
- Vekt: 90 kg
- Oppvarmet håndtak: Nei
- Lykt: Nei
- Arbeidsbredde: 62 cm
- Maks snøhøyde: 50 cm
- Utkastlengde: 10 m
- Tank: 3,0 L
Annonsørlenke
- Effekt: 4400 W
- Vekt: 90 kg
- Oppvarmet håndtak: Nei
- Lykt: Nei
- Arbeidsbredde: 62 cm
- Maks snøhøyde: 50 cm
- Utkastlengde: 10 m
- Tank: 3,0 L
Hvordan skiller den seg ut?
Stiga ST 4262 P utmerker seg ikke spesielt i årets snøfreser test, bortsett fra at den har en lav pris. Etter å ha vurdert flere snøfresere i denne prisklassen, var det likevel utfordrende å finne en snøfreser med tilsvarende god ytelse til en like lav pris, så det er verdt i merke seg.
Noe å merke seg
Denne snøfreseren kan være et gunstig alternativ hvis du opererer med et stramt budsjett. Det er imidlertid viktig å påpeke at freseren ikke inkluderer en lykt, noe vi anser som et vesentlig problem. Dette skyldes hovedsakelig at man ikke får tid til å frese snø på dagen, gitt at de fleste mennesker er opptatte i dette tidsrommet.
Fordeler
- Lav pris
- Lav vekt
Ulemper
- Ikke fingertip-styring
- Ikke lykt
- Lav effekt
- Kort utkastlengde
- Ikke oppvarmet håndtak
FAQ (Ofte stilte spørsmål)
En to-trinns snøfreser er en type snøfreser som benytter seg av to separate trinn for å effektivt fjerne snø. Disse to trinnene har klart definerte oppgaver. Det første trinnet, kjent som fresedelen, består av en skrutrommel som bryter opp og løsner snøen fra underlaget. Det andre trinnet er ansvarlig for å kaste den løse snøen til ønsket område.
Det er verdt å nevne at det også finnes enkelt-trinns og tretinns snøfresere på markedet i dag. Tre-trinns snøfresere ligger vanligvis i et høyere prissegment enn to-trinns, mens enkelt-trinns modeller ofte er mer budsjettvennlige.
Jo flere trinn en snøfreser har, desto bedre er dens ytelse. Det er derfor avgjørende å nøye vurdere ens spesifikke behov. Generelt sett er en to-trinns snøfreser ofte tilstrekkelig for å håndtere de fleste situasjoner, men er best egnet for store innkjørsler og parkeringsplasser.
Normalt sett kan en snøfreser arbeide i 1-2 timer fra full tank, men dette er også avhengig av dens effekt. Jo høyere watt, desto mer bensin kreves. Heldigvis er det vanlig at tankstørrelsen korrelerer med effekten, og dette sikrer at driftstiden ikke blir for kort. Alle fresere i denne snøfresertesten vil kunne arbeide i minst 1 time fra full tank.
Historisk sett har stålrenner vært standarden for snøfresere. Imidlertid har det i de siste årene blitt stadig tydeligere at plastrenner representerer et overlegent alternativ. Dette skyldes hovedsakelig at snø har en tendens til å feste seg lettere til stålrenner, noe som resulterer i mer tid brukt på å fjerne snø.
Det er imidlertid viktig å påpeke at hvis du bor i områder med våt og tung snø, kan en stålrenne fortsatt være et bedre alternativ. Dette skyldes stålrenners økte slitestyrke og evne til å tåle grovere behandling.
I denne snøfreser testen har to av modellene plastrenne, mens fire av dem har stålrenne.
For det første er det viktig å se i instruksjonsboken for å identifisere riktig drivstofftype for din snøfreser. Snøfresere er som regel utstyrt med 4-taktsmotor, noe som betyr at den kan benytte seg av 4-takts alkylatbensin. Alkylatbensin utgjør det optimale valget, og dette begrunnes av flere faktorer.
Alkylatbensin er ikke bare mer miljøvennlig, da den avgir færre skadelige stoffer som svovel, bly, benzen og aromater, men den vil også resultere i forbedret ytelse, renere forbrenning og en lengre levetid for motoren. Velge alkylatbensin for din snøfreser bidrar ikke bare til en mer bærekraftig drift, men kan også øke påliteligheten og levetiden til motoren.
Alle modellene i denne snøfreser testen har 4-taktsmotor.
Å bruke riktig olje for din snøfreser er av avgjørende betydning, da bruk av feil oljetype kan potensielt skade motoren. Det er essensielt å titte i instruksjonsboken, da oljeanbefalinger kan variere fra modell til modell, inkludert modellene i denne snøfreser testen.
Ved første gangs bruk av snøfreseren, anbefales det å bytte oljen allerede etter de første fem driftstimene. Dette er for å eliminere eventuelle sponrester som kan være igjen fra produksjonen. Hvis oljen har fått en misfarget tone, bør den også byttes ut. Dette gjøres ved å fjerne tappebolten i bunnen av motoren.
For å sjekke oljenivået, bruk peilestaven i påfyllingsrøret. Når nok olje er påfylt, vil nivået nå opp til “full”-merket. Det er viktig å merke seg at oljen ikke bør måles umiddelbart etter at motoren har vært i bruk, da dette kan gi et unøyaktig lavt målenivå. Så, grundig oljevedlikehold er avgjørende for å sikre optimal ytelse og levetid for snøfreseren din.
Prisene på bensindrevne snøfresere kan variere betydelig. De rimeligste modellene kan starte fra litt under 10 000 kr, mens de mest kostbare kan overstige flere titusen. Vår erfaring tilsier at det finnes flere gode alternativer tilgjengelige under 20 000 kr, og spesifikasjonene med hensyn til watt og arbeidsbredde viser liten forbedring over denne prisen. Dette er hovedsakelig grunnen til at vi ikke har inkludert noen fresere over 20 000 kr i årets snøfreser test.
Det er imidlertid verdt å merke seg at de dyrere snøfreserne over 20 000 kr ofte leverer bedre kvalitet og har sannsynligvis mindre slitasje over tid. I tillegg inkluderer de dyrere modellene ofte beltedrift, en funksjon som kan være utfordrende å finne innenfor prisklassen under 20 000 kr.